Csak a keresztig - Szilasi katalin könyvbemutatója Szolnokon

Írta: Fábián József


Közzétéve 2 hónapja



A felvétel a youtube-on közvetlenül is megnézhető.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A 95. Ünnepi Könyvhéten Szolnokon, a Verseghy Ferenc Könyvtárban mutatta be Szilasi Katalin - sorrendben a hetedik – könyvét. 
A Csak a keresztig című, négy kisregényt tartalmazó kötet mindegyik írásából részletek hangzottak el, melyeket felváltva meghívott színész és a szerző olvastak fel.
A beszélgetés moderátora Ferenczfi János, folyóiratunk „A Hetedik” című Irodalmi, Független Kulturális Folyóirat és Alkotóközösség alapítója volt.
A kisregény-részletek felolvasását, „előadását” szakavatottként Molnár László, a Szolnoki Szigligeti Színház színművésze, rendezője tette emlékezetessé.

A négy kisregény bemutatását a szolnoki SODRÁS Népzenei Kisegyüttes (N.K.) zenekari közreműködésével, az általuk feldolgozott népdalok előadásával színesítette, illetve választotta szét a prózai tartalmakat. A fellépő SODRÁS N.K. tagjai: - Juhászné Antal Gabriella hegedű, prímás, - Móráné Seres Katalin hegedű, prímás, - Mikes István brácsa, - Kormány Roland nagybőgő. 
A kötet címlapját Pogány Gábor Benő, szolnoki, Munkácsy Mihály - díjas szobrász 2003-ban készült köztéri szobor kompozíciójának fénykép- másolata díszíti, címe: Philemon és Baucis. A kisregényeket ugyancsak P.G.B. egy-egy kisplasztikája: Az élet kútja – Nyár – gyümölcsárus lány, illetve Az élet kútja – Tél – Mézeskalácsos, valamint egy - Ildikó - nevű portré fénykép-másolata választja szét egymástól. A CSAK A KERESZTIG című könyvemet a Dr. Kotász Könyvkiadó jelentette meg 2024. év első negyedében. 

Szilasi Katalin korábban megjelent kötetei:
Véges végtelen – 2019 – 90. Ünnepi Könyvhét, 
Egy régi történet, - A nagy ház, - Mária, - A nyúl, - Áttetsző – 2023. – 94. Ünnepi Könyvhét,

A felvételben technikai probléma miatt a Molnár László színművész által felolvasott „Három lány” kisregény-részlet első harmadában a hang kimaradt. A felolvasott néhány mondatot feliratozással pótoltuk, hogy az elhangzó részlet további részei ne veszítség értelmüket.