Carl Sandburg

Carl August Sandburg (1878. január 6.  – 1967. július 22.) amerikai költő, életrajzíró, ujságíró és szerkesztő volt. Három Purlitzer Díjat kapott, kettőt költészetéért, egyet pedig Abraham Lincolnról írt életrajzáért. Életében a kortárs irodalom kiemelkedő alakjának tartották különösen összegyűjtött verseinek kötetei miatt mint a  Chicago Poems (1916), Cornhuskers (1918), és a  Smoke and Steel (1920). Amikor 1967-ben meghalt, Lyndon B Johnso elnök azt mondta róla, "Carl Sandburg több volt, mint Amerika hangja, több, mint erejének és zsenijének megfelelő köültő. Ő maga volt Amerika."

Carl Sandburg Galesburgban, Illinmoisban született egy 3 szobás lakásban Clara Mathilda (née Anderson) és August Sandberg, gyermekeként. Mindkettőjük svéd ősöktől származott. Az elemi iskolában kapta a Charles gúnynevet akkor, amikor ő és nővérei Sandburg-ra változtatták nevüket.

Tizenhárom évesen otthagyta az iskolát, és beállt tejeskocsi sofőrnek. Kb. tizennégy éves korától 17-18 éves koráig portásként dolgozott egy borbélyüzletben, majd 18 hónapra megint tejbeszerzőként élt. Aztán kőműves, majd mezőgazdasági munkás lett Kansasban. Egy időt a Lombard College-ben töltött Galesburgban, majd Denverben volt szállodai kiszolgáló, majd Omahában szénrakodó.  Írói pályáját a Chicago Daily Newsnál kezdte újságíróként. Később verseket írt, történelmi regényeket, életrajzokat, gyermek irodalmat, és film recenziókat. Sandburg balladákat és folklórt is gyűjtött, és ilyen könyvekett szerkesztett.  Élete nagy részét Illinoisban, Wiscosinban és Michiganben töltötte, mielőtt Észak Karolinába köültözött volna.

A Spanyol-Amerikai Háború idején önkéntesnek állt, Puerto Ricóban állomásozott. 1898 július 25.-én Guánicába, Puerto Ricoba küldték, amelyet ő soha nem hívott csatának. Jelentkezett a West Pointra, de megbukott a matematika és nyelvtan vizsgán. Visszatért Galesburgba, majd ismét belépett a Lombard College-be, de bizonyítvány nélkül hagyta ott 1903-ban. Aztán Wiscosinba ment, Milwaukeebe újságírónak, és belépett a Wiscosini Szociáldemokrata Pártba, az Amerikai Szocialista Párt ezen a néven volt ismert Wiscosinban. Itt találkozott Lilian Steichennel, akivel 1908-ban összeházasodtak. Három lányuk volt. 1912-től Chicagoban élt, 1919-ben kapta a Purlitzer díjat  a Cornhuskers kötetéért.1940-ben történelmi munkájáért: The War Years, és annak folytatásáért, az Abraham Lincolnért kapta a Történelmi Purlitzer díjat, majd 1951-ben a második költészeti Purlitzert, a Complete Poems-ért.

1967-ben halt meg, hamvait egy gránit tömb őrzi Galesburgban.

Sandburg költészetének nagy része Chicagora összpontosít. Gyerekkönyvein gyerekek nemzedéke nőtt fel Amerikában, ezeknek törtzéneteit eredetileg saját lányainak írta.


...
Én vagyok a nép

Szerző: Carl Sandburg

Kategóriák:
Versek
Fordítások

Közzétéve 11 hónapja