József Attila Vers-Dal Fesztivál

Írta: Sólyom Tamás


Közzétéve 1 éve

Megtekintések száma: 463A József Attila Vers-Dal Fesztivál

A József Attila Vers-Dal Fesztivál az alkotó emberek találkozója. Vers- és dalszövegírók, költők, dalszerzők, versmegzenésítők, zenészek fesztiválja.

A fesztivál élő találkozójának időpontja: 2016. április 2-3.; helye: Dési Huber István Művelődési Ház, 1098 Budapest, IX. kerület, Toronyház u. 17/B

Célunk, hogy új alkotások létrehozására ösztönözzük a versmegzenésítő előadókat. Ennek érdekében a fesztivál első szakaszában vers- és dalszövegírók, költők jelentkezését vártuk. Beküldött műveik egy háromtagú szakmai zsűri elé kerültek - a legjobb versek pedig honlapunkra. Innen válogathatnak a megzenésítők.

Célunk, hogy minél több dalszerző-előadót (úgy nevezett saját dalos) mutassunk be. Várjuk tehát azokat az alkotókat (szólistákat és együtteseket), akik saját szövegű és zenéjű dalaikat adják elő (magyar nyelven, akusztikus hangszerekkel).

Célunk, hogy a fesztivál közönségének és közösségének évről-évre úgy nevezett kiemelt költőket mutassunk be - elsősorban megzenésített verseiken keresztül. Várjuk tehát azokat a zeneszerző-előadókat (szólistákat és együtteseket), akik a 2016. évi fesztivál kiemelt költőinek - József Attila, Orbán Ottó, Kukorelly Endre - műveiből zenésítenek meg.

A kétnapos fesztivál programjában egyenrangú helyet kap a zenészek bemutatkozása, a költői találkozók, műhelymunkák, valamint a kiemelt költők műveiből összeállított gálaműsor.

A fesztiválon szakmai díjakat, valamint négy kategóriában, egyenként 50.000 Ft értékű fődíjakat ítél oda a zsűri; így a legjobb vers/költő, a legjobb versmegzenésítés, a legjobb saját dal és a legjobb József Attila-megzenésítés kap kiemelt fődíjat.

A szakmai zsűrik tagjai:

-- költői zsűri: Karafiáth Orsolya (költő, újságíró); Janox (költő, szerkesztő, kritikus); Pécsi Marcell (a fesztivál szervezője, költő, dalszerző, versmegzenésítő, a Miújság? zenekar vezetője)

-- zenei zsűri: Krulik Zoltán (zeneszerző, zenész, a Makám együttes alapítója és vezetője); Heinczinger Miklós (zeneszerző, zenész, a Misztrál együttes alapító tagja); Sólyom Tamás (zeneszerző, dalszerző, zenész, a fesztivál főszervezője)

A fesztivál fő támogatója IX. kerületi Önkormányzat Kulturális, Egyházügyi és Nemzetiségi Bizottsága, támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

A költők nevezési ideje lezárult (2016. január 31-én). A zsűri munkája után 86 szerző 292 verse került fel honlapunkra, köztük olyan ismert kortárs költők is, mint Lackfi János, Kovács Árpád, Stiller Kriszta, Sárhelyi Erika, Lázár Balázs.

A zenészek jelentkezését (meghosszabbított határidővel!) 2016. március 11-ig várjuk!

A nevezéseket a versdalfeszt@gmail.com címre várjuk.

A fesztivál honlapja: http://versdalfeszt.hu/

A facebookon is elérhetők vagyunk: http://facebook.com/versdalfeszt/

 

Egy kis történelem

A különféle akusztikus, kamara jellegű, dalos műfajok előadói számára Székesfehérváron megrendezett Fiatal Dalosok Találkozója valamikor az egyik leghíresebb országos fesztiválnak számított. Nem véletlenül, hiszen onnan indult például a Muszty Bea és Dobay András, Dévényi Ádám, a Voga-Turnovszky duó, Nyeső Mari, a Vas-Bocskay duó, a Technikai Szünet, és még sok más, jól ismert formáció. A fesztivál több, mint 35 éven át működött, megszünése után az ott „felnevelődött” zenészek közül néhányan Gödöllőn vitték tovább a hagyományt.

A gödöllői Művészetek Háza négy éven át adott otthont a rendezvénynek, majd a találkozó tematikailag két részre szakadt.

A fehérvári hagyományokat Szombathelyen, Várhelyi Zoltán szervezésében Országjáró Dalosok Találkozója néven folytatták, míg a versmegzenésítők külön fesztiválon népszerűsíthették az irodalmat és mutatkozhattak be.

Ez utóbbit - az InternetVers Fesztivált - a győri Hangraforgó együttes szervezte és a találkozónak minden évben más és más város művelődési intézménye adott otthont. A 2014-es volt a hetedik és egyben utolsó ilyen fesztivál.

Annak érdekében, hogy az elődök hagyománya, hét év kemény munkája, és a „műfaj” mai zenész-képviselőinek találkozási lehetősége ne vesszen el, Pécsi Marcell és Sólyom Tamás elhatározták, hogy továbbviszik az ügyet.

Törekvésük az volt, hogy az InternetVers Fesztiválok utódrendezvényeként szervezett találkozó kövesse a hagyományokat és egyben – a mai igényekhez igazodva – a fiatalabb korosztály számára is zenei fórumot, megszólalási és továbbfejlődési lehetőséget teremtsen.

Ennek érdekében a Hangraforgó által szervezett fesztivál továbbgondolásával, de elődjéhez hasonlóan a web2 lehetőségeit és adottságait kiaknázva a József Attila Vers-Dal Fesztivál azzal a céllal szerveződik, hogy közel hozza egymáshoz az élő, kortárs költészet alkotóit, a verséneklőket, és - a székesfehérvári fesztivál mintájára - a dalos (saját szövegű dalokat éneklő) előadókat.