Knédli recept

Írta: Vaszta Pál


Közzétéve 1 éve

Megtekintések száma: 489Özvegy Janka Krumolova, nyugdíjas szövőnő és élmunkás, híres knédli receptje, a Morvaországi Bohutice-ből

Özvegy Janka Krumolova, nyugdíjas szövőnő és élmunkás, a háromezer lakosú Bohuticében élt, immár 74 éve. Férje, Jirzi Krumolov, szintén élmunkás volt a közeli bányában. Akkoriban a vájár munkakör nem számított különösebben divatszakmának, de hát nem volt mit tenni, a közelben csak ez a munka létezett. Meg is halt szegény ötvenévesen, szilikózisban. Ettől kezdve Janka néni minden szabadidejében a knédlikészítés tökéletesítésén dolgozott. Jöttek is a díjak, szerte a világból. Megnyerte a „Nemzet Knédlije” az „Európa Knédlije” és a „Globe of Knédli” nemzetközi nagydíjat is. Jöttek ám az úttörők – később cserkészek – hogy meghallgassák azt a fantasztikus innovációt, amivel Janka néni a knédlikészítés minden csínját-bínját kikísérletezte.

 • Az úgy van, drágáim – kezdte a mesét Janka Krumolova (nyugdíjas szövőnő és élmunkás), és rágyújtott egy pipára – hogy először is a 2 dl tejet meglangyítom a sparhelten.

Ebben a pillanatban már egy gombostűt – nem sok – annyit sem lehetett leejteni a szűköstiszta szobában, ahol Janka néni a vendégeit fogadta. A légy zümmögését is hallani lehetett a feszült figyelemtől. Mindenki érezte, hogy most valami nagy titokba lesz beavatva.

 • Aztán a langyos tejbe – szívott mélyet a pipába – belemorzsolom a kocka élesztőt – ezen a ponton jelentőségteljesen körbenézett hallgatóságán, majd hozzátette – és egy mokkáskanál cukrot és sót. De nem tengeri sót – csattant fel szinte dühösen – annak halszaga van.

A szobában uralkodó feszültségtől szinte megállt a pipa füstje a levegőben.

 • Ezt letakarom egy tiszta – ami csak szerinte volt tiszta – konyharuhával és legalább 20 percig állni hagyom, meleg helyen. Ez alatt pont meg lehet inni két becherovkát és két korsó pilsenit. – méltóságteljesen körülnézett és hozzátette – Ki van ez kísérletezve.

A hallgatóság körében többen nagyot nyeltek, mikor lelki szemeik előtt megjelentek a nagy korsó pilsenik, kizárólag egy centiméteres kemény sörhabbal. Az első sorban törökülésben ücsörgő cserkészek homlokán lassú izzadságcseppek kezdtek legördülni az izgalomtól. Megmukkanni sem mertek.

 • No, ha megszaladt az élesztő, no, akkor kell nagyon vigyázni. – folytatta a mesét Janka Krumolova (nyugdíjas szövőnő és élmunkás, a „Global of Knédli” nyertese) – a vájlingba lisztet öntök, de csak annyit, amennyit ez a tejes lötty felszív magába. – ekkor két perc hatásszünetet tartott, majd hozzátette – ha sok a liszt, akkor kemény lesz a tészta, ha kevés, akkor meg ragad. – és kifújta a füstöt.

Többek ezen a ponton az ájulás jeleit mutatták, mások vad vakarózásba kezdtek az izgalom hatására. Özvegy Janka Krumolova pedig nem kegyelmezett és előállt a farbával.

 • Ezt a tésztát alaposan át kell gyúrni, amíg fényes nem lesz. Aztán ezt is letakarjuk a tiszta (csak általa tisztának vélt) konyharuhával, nagyjából két becherovka és két korsó pilseni ideéjig.

Ezen a ponton halk moraj futott át a szobán. Özvegy Janka Krumolova, nyugdíjas szövőnő és élmunkás, a „Globe of Knédli” nyertese elnézett a törökülésben ülő cserkészek feje felett, és olybá tűnt, hogy tekintetével a bizonytalan jövőt kutatja. Ekkor lassan felegyenesedett a lócáról és dörgő hangon folytatta a mesét.

 • Ekkor jön ám a lényeg! A tésztát egyenlő adagokba tépkedjük és gombócokat gyúrunk belőle – ekkor már szinte kiabált, a cserkészek ijedten bújtak egymáshoz – egy sem lehet nagyobb, vagy kisebb mint a többi, mert akkor elviszi az egészet az Olmuchi Rém!

Ezt a hasonlatot senki sem értette, mindenesetre ijesztően hangzott. Megnyugtatásképp Özvegy Janka Krumolova, nyugdíjas szövőnő és élmunkás, a „Globe of Knédli” nyertese sóhajtott egy nagyot és visszahuppant a lócára. Szinte síri hangon folytatta.

 • A fazékba vizet teszünk – közölte lehajtott fejjel, majd erőteljesebben hozzátette – de csak annyit, hogy ne érje el a gombócokat. Mert ha eléri – hatásszünet – akkor az Olmuchi Rém elviszi – ezt az utolsó két szót már szinte alig hallhatóan tette hozzá.

Itt hosszú csend következett. Özvegy Janka Krumolova, nyugdíjas… stb., stb., a plafonra emelte tekintetét és újrakezdte.

 • Pontosan, ismétlem pontosan 15 percig, - ami testvérek között is 2 becherovka és másfél korsó pilseni – fedő alatt gőzöljük a tésztát. Nem kíváncsiskodunk, nem emeljük fel a fedőt, mert akkor kiszökik a gőz és az egészet elviszi. – de ezt már nem fejtette ki.

A jelenlévők érezték, hogy átjárja őket valami megmagyarázhatatlan. Átszellemült rajongó tekintettel néztek Özvegy Janka Krumolova megöregedett testére és érezték, hogy velük is megtörténik a csoda. A tisztaszoba összes vendége száját szinte egyszerre hagyta el egy ”ohhh”, majd maguk elé révedve egy-egy könnycseppet is elmorzsoltak a szemük sarkában. Csak egy cserkész emelte fel a kezét bátortalanul a hátsó sorból. Meglepő módon Özvegy Janka Krumolova megszólította:

 • Na, mi az? Mi nem volt világos? – kérdezte dörgő hangon, ugyanis személyes sértésnek vette, hogy kérdezni merik.

 • Őööö… - kezdte a kiscserkész – az lenne a tiszteletteljes kérdésem, hogy milyen hozzávalókat kedveskedett hozzá használni?

Özvegy Janka Krumolova, nyugdíjas szövőnő és élmunkás, a „Globe of Knédli” nyertese, kikerekedett szemekkel, dörgő hangon válaszolt.

 • Na, mindent aztán én nem árulok ám el – közelebb lépett a bátor cserkészhez, mélyen a szemébe nézett és csak annyit mondott, szinte üvöltve:

 • Ha elmondanám, engem is elvinne az Olmuchi Rém, érted?

Ezzel sarkonfordult és kiviharzott a szobából. Még hallották távolodni a lépteit, és hogy valamit mormol maga elé, ami a vájár szakmáról és az élet nehézségeiről szól bohuticei tájszólásban.

Így maradt hát örökre titok Özvegy Janka Krumolova, nyugdíjas szövőnő és élmunkás, a „Globe of Knédli” nyertesének knédlireceptje!